De stad Dublin // wat kun je doen in Dublin & openbaar vervoer

Dublin is de hoofdstad van Ierland. Met een inwoneraantal van meer dan 1,2 miljoen is het tevens de grootste stad van het land. Het ligt aan de monding van de rivier Liffey. De stad is oorspronkelijk gesticht door de Vikings. In de 12e eeuw na Christus werd het de hoofdstad van Ierland en begon in de 17e eeuw echt hard te groeien. Tegenwoordig is het behalve de hoofdstad ook nog eens het historische, economische, industriële en culturele centrum van Ierland.

Wat kun je doen in Dublin?

De vraag naar vliegreizen naar Dublin steeg in 2015 met 104,5%. Niet gek als je kijkt dat dit ook het eerste jaar was dat Ryanair supergoedkope vliegtickets aanbood tussen de populairste luchthaven van ons land – Amsterdam Schiphol Airport – en Dublin Airport. Ook vanaf Eindhoven vliegt Ryanair naar de Ierse hoofdstad.. Maar wat is een andere reden dat Nederlanders zo graag naar de Ierse hoofdstad vliegen?

Mooie gebouwen bijvoorbeeld. Dublin staat vol met historische bouwwerken. Denk aan een 16e eeuwse universiteit met de naam Trinity College. Er staat een eeuwenoude bibliotheek op het complex: Old Library. Trinity College is van oudscher protestants. Hierdoor werden er pas vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw ook studenten met een andere gedachtengang toegelaten.

Ook mooi is het Dublin Castle. Het kasteel in de stad Dublin was meer dan 700 het middelpunt van het Engelse bestuur in Ierland. Het mooie aan Dublin Castle is dat het origineel in de 13e eeuw is gebouwd, maar dat het delen uit verschillende perioden van de geschiedenis bevat.

Ook erg leuk is de Guinness Storehouse. Het is de oude bierbrouwerij van het wereldberoemde Ierse biermerk. Kenmerkend voor deze brouwerij is de hoge opslagtoren op het complex. Je kunt in de Guinness Storehouse zien hoe het bier gemaakt wordt, en hoe het komt dat Guinness een zwarte kleur heeft. Op de bovenste verdieping kun je genieten van een glas Guinness, dat je gratis bij een kaartje in het museum krijgt. Geniet in de skybar van het mooie uitzicht over de stad Dublin.

Openbaar vervoer in Dublin / Leap Visitor Card

Van vliegveld Dublin naar de stad Dublin reizen kan heel eenvoudig met de Dublin Bus. Voor €6 (enkele reis, retourtje kost €10, kinderen helft van de prijs) kun je ook gebruik maken van de Airlink 747. Er is natuurlijk ook de optie om de coach te nemen. Deze touringcar bussen gaan misschien wel direct naar jouw hotel. Raadpleeg de reisorganisatie voor meer informatie, of contacteer het hotel waar je hebt geboekt voor de beste mogelijkheden.

Er is openbaar vervoer in de stad Dublin zelf. Er rijden vooral bussen, en een paar tramlijnen (Luas). Er bestaat ook nog iets met de naam DART, dat is Dublin Area Rapid Transport. Het is een trein die de gebieden rondom Dublin aandoet. Bij de tram en voor DART is het mogelijk om kaartjes bij ticketautomaten te kopen. In de bus kun je echter alleen maar met gepast muntgeld betalen. Vertel het adres waar je moet zijn, hij zal de prijs benoemen en je gooit geld in een kastje. Er komt vervolgens een ticket uit de machine. Wisselgeld kun je wel terugkrijgen, maar niet in de bus (wel bij verkooppunten in de stad).

Onbeperkt toegang tot het OV in Dublin?

Geen zin in telkens losse kaartjes kopen? Koop dan de Leap Card. Het is een soort OV-chipkaart voor het openbaar vervoer in Dublin. Het is goedkoper dan losse kaartjes. Voor toeristen is de Leap Visitor Card nog beter. 72 uur lang onbeperkt toegang tot al het openbaar vervoer in Dublin en in de omgeving van Dublin (geldt dus ook voor DART). De kaart kost €32 en is onder andere te koop op het vliegveld (travel information desk / terminal 1).

De 72 uur gaat in vanaf het moment dat je hem gebruikt. Uitchecken hoeft niet bij de Leap Visitor Card, inchecken vanzelfsprekend wel (voorin de bus). De Hop on/hop off bussen kun je overigens niet in met de Leap Visitor Card.

Dan is er ten slotte ook nog de Dublin Pass. Hiermee kun je ook gratis of met veel korting toegang krijgen tot bezienswaardigheden en musea. De Dublin pas is voor 3 dagen echter €74 (prijzen 2022). Als je veel museums / bezienswaardigheden wilt bezoeken, kan een Dublin Pass natuurlijk wel voordeliger zijn. Dat ligt echt puur aan je eigen plannen in de stad Dublin!

Dublin Airport - (Terminal 1 - Arrivals Road), Corballis Road South, Airport ED, Fingal, County Dublin, Leinster, K67 T6P6, Ierland